luni, 15 martie 2010

Droguri :D doar un basic

DE CE SE FOLOSESC DROGURILE

Imboldul de a-şi depăşi conştiinţa de sine este... o dorinţă a sufletului.Când, pentru indiferent ce motive,barbaţi şi femei (şi copii) nu reuşesc să se depăşească prin veneraţie, muncă şi exerciţii spirituale, ei sînt gata să apeleze la surogatele chimice ale credinţei

Drogul este o substanţă (solidă, lichidă, gazoasă) care, introdusă în organism, modifică imaginea asupra propriei persoane şi asupra realităţii înconjurătoare.

Toxicomania este intoxicaţia cronică voluntară care duce la pierderea libertăţii de a se abţine de a se abţine de la folosirea drogului.

Supradoza înseamnă introducerea în organism a unei cantităţi de substanţă mai mare decât poate suporta acesta şi care poate produce moartea.

Dependenţa este nevoia toxicomanului de a-şi administra droguri. Ea este atât fizică cât şi psihică.

Sevrajul reprezintă simptomele fizice şi psihice care apar atunci când un individ este privat de drogul de care a devenit dependent, sau la scăderea accentuată a dozelor.

Cura de dezintoxicare se realizează sub supraveghere medicală constau în măsurile ce pot fi luate pentru înlăturarea dependenţei fizice şi/sau psihice faţă de droguri.

DROGURI LICITE

Tutunul este originar din Mexic, unde în secolul al VI-lea era folosit în ritualurile religioase. Populaţia fuma tutunul sub formă de pipe sau ţigări. Ei mestecau fragmente dintr-un mic cactus, care avea efecte halucinogene foarte puternice. După descoperirea Americii, tutunul a ajuns în Europa cultivat îndeosebi ca plantă medicinală. Prima fabrică de ţigări a fost înfiinţată în anul 1844 în Franţa, de atunci fumatul răspândindu-se în întreaga lume. Este considerat fumătoare persoana care fumează zilnic cel puţin zece ţigări sau patru pipe.

Alcoolul este o substanţă lichidă obţinută prin fermentarea fructelor, legumelor sau grânelor. Este tipul de drog cel mai folosit la ora actuală. El este folosit încă din mileniul trei î.H. Faraonii îşi făceau din bere provizii pentru lumea viitoare, grecii şi romanii sacralizau vinul şi viţa-de–vie, indienii foloseau alcoolul ca băutură sfântă, în ritualurile religioase. Potrivit OMS este considerat alcoolic cel ce consumă zilnic circa 2l de bere, 0,7 l vin sau 0,2 l ţuică (pentru bărbaţi). Pentru femei, consumul se reduce la jumătate.

Cafeina se găseşte în cafea, ceai, băuturi răcoritoare (cola), ciocolată şi chiar în unele medicamente.

Tranchilizantele (sedativele) sunt calmante recomandate de medici, pentru tratarea diferitelor tulburări mentale. Se găsesc în farmacie dar, teoretic, nu pot fi procurate decât pe bază de reţetă eliberată de medic. Se găsesc sub formă de tablete sau capsule, dar şi sub formă injectabilă. Sunt foarte periculoase atunci când se asociază cu alcoolul.

DROGURI ILICITE

Amfetaminele (speed, whizz,uppers,amph,billy,sulphate) sunt droguri sintetice, de mare risc,

folosite iniţial în tratamentul obezităţii, pentru ainhiba senzaţia de foame. Sunt sub formă de pudră deculoare albă, gri sau alb-murdar, sau sub formă de tablete. Se inhalează, se înghit sau se fumează.

Amfetaminele dau iniţial o stare de bine, de energie sporită, crescând încrederea tânărului în forţele proprii. Simultan ele induc o stare de anxietate şi iritabilitate, consumatorii devenind veşnic puşi

pe ceartă. Folosirea pe termen lung creează dependenţă, consumatorul începe să audă voci, are iluzii ciudate, crede că oamenii vorbesc despre el sau că este urmărit de cineva.

Cannabisul ( marijuana, draw, blow, weed, puff, shit, hash, ganja) este un drog de risc ce provine prin prelucrarea cânepii indiene. Se fumează în amestec cu tutunul (joint) sau se amestecă în mâncare. Se găseşte sub formă de iarbă (frunze uscate sau inflorescenţe), plăci sau bare de culoare maro, verde sau galbenă, obţinute din rădăcina plantei şi ulei.

Cannabisul îi face pe oameni mai relaxaţi, mai voioşi, mai vorbăreţi.

Ritmul cardiac se accelerează, scade capacitatea de coordonare, echilibrul devine precar, timpul de reacţie se prelungeşte, memoria şi capacitatea de învăţare se diminuează. Dozele mai puternice pot conduce la paranoia şi halucinaţii. Marijuana poate provoca pierderea ireversibilă a capacităţii intelectuale a adolescenţilor

Cocaina (coke, charlie, snow) este un drog de mare risc ce se întâlneşte sub formă de pastă de coca, pudră, crack, basuco şi pitillo. Pudra de cocaină este vândută sub formă de fulgi sau pudră albă, translucidă, cristalină, cu gust amar. Uneori, pentru a fi ascunsă, este amestecată de traficanţi cu alte substanţe, ceea ce sporeşte periculozitatea sa.

Cocaina produce stări excitante, indiferenţă la durere şi iluzia de putere fizică şi mentală. Consumul conduce la nelinişte, nerăbdare, panică. La doze mai mari consumatorul poate avea iluzii şi halucinaţii, stare paranoică acută. Tensiunea arterială creşte, pot surveni atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale, adeseori mortale

Heroina (smack, brown, horse, gear, junk, H, jack, skag) este un drog de mare risc ce se prezintă ca o pulbere de culoare variabilă, de la gălbui la maroniu, cu gust amar şi miros slab de oţet, derivată din morfină (substanţa activă este obţinută din măciuliile unui soi special de mac). Se poate injecta, inhala sau fuma. Injecţiile amplifică efectele şi sunt cele mai periculoase.

Heroina produce încetinirea activităţii creierului, lărgeşte vasele sanguine, încetineşte bătăile inimii, scăzând tensiunea arterială, scade contracţia muşchilor care controlează respiraţia, contractă muşchii intestinali încetinind digestia. La început ea poate da un sentiment de căldură şi confort, dar şi efecte secundare neplăcute ca greaţă, vomă, febră, dureri musculare, frisoane, diaree. Dependenţa se instalează rapid, simptomele fiind similare gripei: frisoane, tremurături, spasme musculare. Supradoza conduce la comă şi deces, prin stop cardiac sau respirator. Şansele de a muri cresc dacă heroina se combină cu alcoolul.

LSD (acid, trips, tabs, blotters, microdots, dots). Este obţinut dintr-o ciupercă parazită a secarei (cornul secarei). LSD se găseşte sub formă de pătrăţele de hârtie (sugativă) deseori cu poze sau cu puncte de mărimea unui vârf de mină de creion. Se consumă pe cale orală.

Efectele drogului se resimt după o oră de la consum şi durează circa 12 ore, în funcţie de doza luată. Ele cuprind distorsionări ale vederii şi auzului iar uneori o stare de plutire, de detaşare de corp. Consumatorul devine neliniştit şi chiar cuprins de panică. Oricine conduce un automobil după o experienţă cu LSD este un real pericol atât pentru sine, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Consecinţele negative apar fără avertisment, crizele de personalitate devenind intense şi confuze, putând duce chiar la suicid.

ECSTASY se prezintă sub formă de capsule sau tablete diferit colorate şi uneori sub formă de pulbere sau lichid. Pastilele au imprimate diferite figuri: delfini, tauri, câini – conform intensitatii şi senzaţiei produse.

Se consumă pe cale orală.

Efecte:

  1. Psihice – aşa-numita “călătorie” (trip -engl) sau transa şi depinde de dispoziţia, anturajul şi locul unde se află consumatorul. Acesta poate trăi senzaţii/percepţii foarte plăcute, extraordinare, ajungând la beatitudine şi extaz, sau pot apărea trăiri neplăcute, viziuni înfricoşătoare; urmarea fiind o stare de teamă, anxietate şi depresie.
  2. Fizice – hipertermie, tahicardie, tremurături, greţuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu