vineri, 19 martie 2010

Mamelonul

Sanii au multi fani. Sfarcurile sunt partile cele mai venerate. Dar despre mamelon stie cineva ceva?

Intrebati orice barbat (si femeie) care dintre partile anatomice ale sexului opus (si ale persoanelor de acelasi sex cu interlocutorul), de la gat in jos, sunt cele mai receptive la stimularea sexuala si, in afara de vagin, iti vor spune: sanii.

Deci, sanii sunt pentru strans, sfarcurile, pentru lins, dar cum ramane cu partea din mijloc, care inconjoara sfarcul? Nu exista un cuvant generic pentru ea. Nu cumva asta este discriminare in toata regula?

Daca am spune mamelon, am fi ofensati. Asa ca am decis sa dedicam mameloanelor un intreg material, care se intinde pe cateva pagini, pentru a fi siguri ca le oferim tot respectul cuvenit

Magicul sens giratoriu

Mai mult sau mai putin intamplator, mameloanele nu formeaza un cerc perfect, iar doctorii sustin ca mameloanele au de fapt o forma eliptica - asemanatoare Caii Lactee, fara a avea atent stabilite granitele care le separa de sani, in afara de pigmentatia mai inchisa la culoare. Daca nu ar fi fost colorate in mod diferit, ar fi putut fi confundate cu sanii. Sunt de asemenea demarcate de foliculii de par.

La ce foloseste?

In afara de faptul ca asigura unitatea intre sfarcuri si san, mamelonul este in mare parte responsabil cu doua lucruri: lubrifiere si protectie. Asa-numitele areolas sau areolae, daca e sa ne exprimam tehnic, sunt zone unde gasim glande sebacee care secreta un fel de lubrifiant numit sebum. Ele nu sunt de regula vizibile, dar capata aspect de piele de gaina atunci cand sfarcurile se intaresc in momentul stimularii. Chiar si fara a fi excitate, asigura secretia de sebum pentru ca sfarcurile sa devina umede si moi.

Ce culoare?

"Pigmentatia dicteaza culoarea pielii; acelasi lucru se aplica si mameloanelor", ne spune cosmeticiana-ginecolog Bernabe Marinduque. "Pigmentul cu care te nasti se manifesta si in culoarea mameloanelor." Sunt mai inchise la culoare decat tesutul sanului si mai umbroase decat sfarcul. Culoarea variaza de la roz la galben, maro-deschis, maro-inchis, negru, in functie de culoarea pielii. Femeile insarcinate au nuante mai inchise ca de obicei in zona mameloanelor, dar, de cele mai multe ori, dupa nastere, acestea isi capata culoarea initiala sau chiar nuante mai deschise.

Marimea, va rog

Medicii obstetricieni nu au un set precis de reguli legat de cat de mare sau lata se presupune ca trebuie sa fie suprafata tesutului areolar. Pe de alta parte, opinia esteticienilor din domeniul chirurgiei plastice este aceea ca dimensiunile diametrului mamelonului trebuie sa se incadreze intre 38 si 48 mm (cam un inch si jumatate pana aproap de doi inchi) pentru femei si intre 28 si 38 mm pentru barbati. Efectele sarcinii asupra culorii mamelonului se aplica si in cazul marimii acestuia. Mamelonul unei femei insarcinate poate sa-si dubleze marimea. Cresterea in greutate contribuie si ea la acest lucru.

Ma simti acum?

Senzatiile la nivelul mamelonului sunt impartite, cu ajutorul tesutului sau, de sfarc. Dar sensibilitatile extreme la nivelul sfarcului si mamelonului sunt atat de apropiate, incat obstetricienii nici nu le mai considera ca doua entitati diferite. Ei folosesc un termen generic: complexul senzitiv sfarc-mamelon. Vizibilitatea glandelor Montgomery la nivelul mamelonului sunt indiciul excitarii. Diminuarea senzatiilor la nivelul sfarcului si mamelonului dupa operatie nu ar trebui sa fie o problema de durata. "Variaza de la persoana la persoana, dar de regula senzatiile revin dupa un an de la procedura medicala", spune dr. Unson.

Sursa? FHM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu